maanantai 20. syyskuuta 2010

Thairuokaa

Emännöin illallisia lauantai-iltana ja menua rakentaessa inspiroiduin thaimaalaisista resepteistä. Suutapolttavan mausteisia ja kookoksia kastikkeita, täysjyväistä basmatiriisiä ja leipomon patonkeja (lähinnä mausteherkimmille suuta viilentämään)








En tajunnut ottaa ruokalajeista yksittäin kuvia, mutta eiköhän tästä jonkinlaisen kuvan saa. Vihanneksia ja kasviksia oman maun mukaan, kuvissa on kanaa osassa, kun vieraina oli lihansyöjiä, jotka vaatii lihansa pöytään.

Mausteista sen verran, että kalakastiketta ja limenlehtiä saa ymmärtääkseni ainakin Prismasta ja Citymarketista ja no, ainakin entisistä ruokakaupoista. Etenkin Green Curry ja linssicurry oli melko mausteisia, että jos on herkkä mausteille, niin kannattaa ehkä vähentää noita minun mittoja



Thai Green Curry

n. 400g kasviksia tai lihaa
400g kookosmaitoa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 punaista chiliä
5-6 limenlehteä
2 rkl vihreää currytahnaa
reilu 1 rkl sokeria
2 rkl kalakastiketta
nippu tuoretta basilikaa


1. Kaada n. kolmasosa kookosmaidosta paistinpannulle ja anna kiehua kokoon hetki. Lisää currytahna, chili, limenlehdet ja valkosipuli ja hauduta muutama minuutti. Itse käytin todella tulisia chilinpalkoja, mutta tietysti voi korvata miedommilla.

2. Lisää sipuli ja kasvikset. Ruskistele hetki. Jos käytät vain tuoreita kasviksia, kannattaa ehkä lisätä tilkka öljyä. Riippuu toki kuinka hyvä pannu on. Kunhan eivät pala. Lisää loput kookosmaidosta, sokeri ja kalakastike.

3. Hauduttele kannen alla 30-40 min. Lisää hieman ennen tarjoilua nippu tuoretta basilikaa (Irlannista saa tosi huonosti tuoreita yrttejä ja ovat kalliita, niin korvasin basilikan parilla teelusikallista kuivattua) Maista ja lisää suolaa/pippuria jos siltä tuntuu. Kalakastike on todella suolaista, itse lisäsin pikkuisen mustapippuria






Lime-korianteri-kastike

n. 400g kasviksia tms.
1 sipuli
½ tl currya
1 tl kurkumaa
1 rkl raastettua inkivääriä
400g kookosmaitoa
4-5 limelehteä
1 rkl limen mehua
½ rkl soijakastiketta
1 tl kalakastiketta
ruukullinen tuoretta korianteria


1, Kuullota sipulia curryn, kurkuman ja raastetun inkiväärin kanssa tilkassa öljyä

2. Lisää n. kolmasosa kookosmaidosta, limenlehdet, limen mehu, soijakastike ja kalakastike ja anna kiehua kasaan hetki.

3. Lisää kasvikset ja ruskistele hetki. Lisää loput kookosmaidosta.

4. Hauduta 30-40 min. Vähän ennen tarjoilua lisää ruukullinen tuoretta korianteria silppuna. (Voi korvata kuivatuilla korianterinlehdillä) Maista ja lisää suolaa/pippuria jos siltä tuntuu.




Hedelmäinen Thai Linssicurry

1 sipuli
3 tuoretta tomaattia
2 rkl currya
1 rkl tomaattipyrettä
1 tlk kookosmaitoa
1 kasvisliemikuutio
2 dl punaisia linssejä
200-300g ananasta
1 iso, raa'ahko banaani


1. Kuullota sipulia, currya ja tomaattipyrettä tilkassa öljyä. Lisää pilkotut tomaatit ja hauduta kunnes hieman soseutuneet.

2. Lisää kookosmaito, kasvisliemikuutio ja 2dl huuhdeltuja punaisia linssejä. Hauduta reilu puoli tuntia.

3. Lisää mukavankokoiseksi paloiteltu ananas ja banaani. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisäpotkua kaivatessa chilijauheella.


Tarjoillaan kevyen punaviinin tai kuivan valkoviinin kera ja syödään pitkään ja hartaasti!! Nam!

1 kommentti:

  1. Oi nam! Rakastan thairuokaa, ja olen juuri tekemässä kouluun yhdelle päivälle thaimenuta. Voisin vaikka hyödyntää jotain näistä. Marianne Kiskolan Kasvisruokaa Aasiasta -kirjassa on myös ihania thai- ja muita reseptejä.

    VastaaPoista