lauantai 16. lokakuuta 2010

Vähemmän perinteiset karjalanpiirakat

Ruokatestailu jatkuu, tällä kertaa teki mieli uudistaa hieman perinteistä reseptiä - nimittäin karjalanpiirakoita. Niihinhän käytetään perinteisesti riisipuuroa, mutta ikuisena muutoksen nälkäisinä ja uusien ideioiden rakastajina teki mieli kokeilla jotain hieman erilaista. Päätimme vaihtaa riisin kotimaisiin spelttiin ja kauraan. Se oli hyvä idea - jos olisi pitänyt teeskennellä käyttäneensä riisiä, kaura olisi helposti mennyt täydestä. Ja näin todistimme jälleen kerran sitä, kuinka perinteinen muuttui hieman mielenkiintoisemmaksi ja persoonallisemmaksi. Tämä sopii jälleen myös maidottomille ja vegaaneillekin syöjille. Täytteisiin olisi hyvin sopinut esim. intialaissävytteiset mausteet, ja toisaalta myös yrtit. Meillä ainakaan ei kukaan kiellä kokeilemasta hullultakaan kuulostavia ideoita!


Karjalanpiirakat

Täyte: 
1 ½ dl spelttijyviä
3 dl vettä 
(ruusu)suolaa
2-4 valkosipulin kynttä, ½ tl kurkumaa
(½ porkkana)

1 ½ dl kaurajyviä
3 dl vettä
ruususuolaa
(½ porkkana)


Laita jyvät kiehumaan erillisiin kattiloihin vedessä. Jos haluat, lisää porkkanaa pilkottuna tai raastettuna sekaan. Raasta valkosipuli speltin joukkoon. Anna porista pienellä lämmöllä noin 20 minuuttia kannen alla välillä sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt jyviin ja seokset sopivan puuromaisia. Speltistä tulee vähemmän puuromaista kuin kaurasta. Mausta suolalla ja muilla haluamillasi mausteilla.

Valmista sillä aikaa kuoritaikina:

2 dl vettä
1 tl suoraa
4 dl ruissihtijauhoja
1 dl ohra/vehnäjauhoja

Sekoita jauhot ja suola keskenään, lisää vesi ja vaivaa kiinteäksi palloksi. Lämmitä uuni 275 asteeseen.
Tee taikinasta tanko ja jaa se pienehköihin osiin. Pyörittele palat palloiksi ja kaulitse ohuiksi soikioiksi jauhotetulla alustalla. Levitä jäähtynyttä täytettä kuorille, jätä reunoille hieman tilaa jotta reunat saa rypytettyä. Rypytä kuoret ja paista uunissa noin 10-15 min, kunnes piirakat ovat kauniin ruskeita. Nauti esim. kookos- tai oliiviöljyn kera.

1 kommentti: