torstai 24. marraskuuta 2011

Pellavansiemeniä ja punajuurta


Innostuin kokeilemaan kaikenlaisia juttuja yksi viikonloppu. Raakaruokailua varsinkin. Yllä on kuivattua pellavansiemenleipää ja punajuuriporkkanahummusta, jota söin melkoisessa hurmiossa. Hyvin yksinkertaista ja öö, hyvää. Nämä aineet mitä käytin on aika suurpiirteisiä, tästä tuli pieni levyllinen, luultavasti määrää kannattaa nostaa jos tekee enemmän kerralla. Tällaiseen olisi hauskaa kokeilla esim. kookoshiutaleita, erilaisia siemeniä, omenaa, rusinoita, tuoretta valkosipulia, muita raastettuja juureksia jne. Jos haluaisi ihan tasaisen, kaiken voi vaikka tehosekoittimella jauhaa mössöksi, mutta itse ehkä pidän sattumista. Leipä säilyy kyllä useammankin päivän hyvänä (toimii eväänä!), hummuksen tosin söisin ihan tuoreena.

Pellavansiemenleipä

2 dl Pellavansiemeniä (rouhetta tai siemeniä jauhettuna jauhoksi)
2-3 rkl Hamppujauhoa
Raastettu porkkana
Auringonkukan-, hampunsiemeniä
Suolaa, yrttejä, sipulijauhe (valkosipulijauhe)
Öljyä (esim. oliiviöljy)

Jauha pellavansiemenet jauhoksi, sekoita joukkoon hamppujauho ja raastettu porkkana. Lisää joukkoon muut siemenet kokonaisina ja mausteet. Lisää vettä ja hieman öljyä kunnes saat tahmean taikinan. Levitä leivinpaperille ohueksi, tasaiseksi levyksi ja kuivata uunissa (itsellä oli 1-2 tuntia n. 70 astetta). Taittele valmiista levystä haluamasi kokoisia palasia.

Punajuuri-porkkanahummus

Punajuuri
Porkkana
Auringonkukansiemeniä
Öljyä (kookos, oliivi)
Suolaa, yrttejä

Raasta juurekset ja paahda siemeniä pannulla kevyesti. Jauha tehosekoittimella siemenet jauhoksi, lisää raastetut juurekset ja mausteet. Lisää joukkoon vettä ja öljyä, kunnes koostumus on mielesi mukaista. 




Jälkiruoaksi söin tällaisia keksejä.. Carob-kuorrutuksen koostumus meni lööperiksi mutta hyvää se oli kuitenkin.  Suomalaisia omenia kun vielä saa, niin äääkkiä. Joka ikinen kerta kun näen ne omenat, mun on ihan pakko ostaa pussillinen, vaikka niitä olisi vielä kaapissa kotona. Niitä syö joka tapauksessa päivittäin. Makeutuksena käytin hunajaa ja taatelitahnaa - kuivatut taatelit on tosi toimivaa liottaa yön yli soseeksi, ja säilöä ylimääräiseen lasipurkkiin joka hengailee kaapissa. Sieltä nappailee sitten smoothieen ja herkkuihin, ja sauvasekoitinkin surraa tosi nätisti, ei mitään kirkunaa.




Omena-mantelikeksit
10-15 kpl

Omena
1 dl Mantelijauhoa
1 dl Kookosjauhoa (esim. Dr Goerg)
Kookoshiutaleita
2-3 rkl Kookosöljy
2-3 rkl Luomuhunaja
(1 dl Rusinoita)
3 rkl taatelitahnaa
Kristallisuola
Kaneli, kardemumma, vanilja

Raasta omena, sekoita joukkoon manteli- ja kookosjauho. Jos haluat, lisää hieman kookoshiutaleita sekaan. Lisää joukkoon makeutus ja mausteet, kookosöljy (sulata nestemäiseksi miedolla lämmöllä tarvittaessa). Soseuta sauvasekoittimella tai blenderissä tasaiseksi taikinaksi, lisää tarvittaessa nestettä (esim vesi tai maito). Lisää halutessasi joukkoon rusinoita. Ota taikinasta ruokalusikallisia taikinaa, ja taputtele käsissä kekseiksi tai palloiksi. Pyörittele kookoshiutaleissa tahmaisuuden poistamiseksi. 

Carob-kuorrutus

2-3 rkl Kookosöljy
2-3 rkl Kookossose (esim Biona, Nutiva)
Hunajaa
Carobjauhe
Suola

Sulata kookosöljy, - sose sekä hunaja miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon carobjauhetta mielesi mukaan sekä suola. Levitä keksien päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti